این رویداد به پایان رسیده است
سلسله رویدادهای توسعه پایدار برای ایران-پرونده منابع طبیعی
همایش دو روزه مجازی
«کلاف سردرگم ارزیابی اثرات محیط زیستی در ایران»
-معمای یک ناکارآمدی بزرگ-
با سخنرانی و مباحثه جمعی از مدیران، فعالین و کارشناسان حوزه EIA
پنجشنبه و جمعه-3 و 4 مهر 1399-ساعت 16 تا 19:30
***(توجه: این رویداد به شکل مجازی برگزار می شود)***
لینک ثبت نام در انتهای صفحه قرار دارد
درباره رویداد
همان طور که در قرن بیست و یکم پیش میرویم، در تمام جهان و از جمله ایران، تاثیرات عمده حاصل از توسعه نامتوازن در حوزه محیط زیست در مسائلی چون تغییرات اقلیمی، کاهش منابع کره زمین، جنگل زدایی و بیابان زایی، از بین رفتن تنوع زیستی، آلوده شدن منابع آبی، پدیده فرونشست، گرد و غبار، خشک شدن تالابها و مهاجرتهای بیرویه سرعت یافتهاند و به مسائل اصلی جوامع و دولتها تبدیل شدهاند.
یکی از اقداماتی که از حدود 50 سال پیش در کشورهای مختلف و در سطح قانونگذاری برای کمک به حفاظت از محیط زیست در پروژه های عمرانی و توسعه ای مورد توجه قرار گرفت، بحث «ارزیابی اثرات محیط زیستی» یا Environemntal Impact Assessment بوده است. در ظرف کمتر از چند دهه در اغلب نقاط دنیا، ساختارهای نهادی مختلفی برای توجه به ارزیابی اثرات محیط زیستی در پروژه های توسعه ای شکل گرفتند. در ایران نیز از اوایل دهه 70 شمسی، این موضوع در قالب قانون و نیز شکل گیری انجمن ارزیابی محیط زیست به یک موضوع جدی تبدیل شد.
از نقطه نظر «مدرسه توسعه پایدار»، پرداختن به موضوع ارزیابی اثرات در محیط زیست از اساسیترین زمینههایی است که ما را به فهم چالشهای موجود در رابطه محیط زیست و توسعه هدایت میکند. از همین رو قصد داریم در ابتدای مهر 99 همایشی را با هدف «آسیب شناسی ارزیابی اثرات محیط زیستی طرحهای توسعه در ایران» برگزار کنیم. این رویداد در پی پاسخ به این مساله است که قواعد حاکم بر ساختار فعلی ارزیابی محیطزیست در ایران(به ویژه قوانین و نه محدود به آن)، چه مشکلات و نقاط ضعفی دارد و چگونه میتوان در راستای حفاظت و صیانت از محیط زیست، این روند را بهبود داد.
تجربه چند دهه استقرار نظام EIA در ایران نشان داده که این نظام با مشکلات بزرگی مواجهه است و نه تنها نتوانسته منافع محیط زیست را در مقابل اجرای طرحها و پروژههای بزرگ عمرانی و صنعتی در کشور به شکل مناسب حفظ نماید، بلکه موجب ایجاد نارضایتی در دیگر ذی نفعان این موضوع نظیر بخش خصوصی نیز شده است. آنچه که در بررسی های صورت گرفته توسط مدرسه توسعه پایدار از مصاحبهها با کارشناسان سازمان، فعالان محیط زیست و مطالعه پژوهشها، بدستآمده است موید این نکته است که با یک «ناکارامدی جدی و بزرگ» در قانون و رویه نهادی فعالی «ارزیابی اثرات محیط زیستی» در ایران روبرو هستیم که نیاز به مداخله و آسیب شناسی این حوزه و اصلاحات ضروری در راستای کمک به توسعه متوازن و پایدار در کشور عزیزمان دارد.
این رویداد مستقل، فرصتی است تا سوالات و ابهامات پیرامون کارایی و کارامدی ساز و کارها و رویه حاکم بر EIA در کشور مطرح شده و مسیری برای پاسخ و حل مسائل آن گشوده شود. از این رو، مدرسه توسعه پایدار از همه دغدغهمندان و علاقمندان دعوت میکند در فرایند برگزاری این رویداد مشارکت کرده و دیدگاههای خود را طرح کنند.
همه شما دعوتید!
همکاران ما در تیم برگزاری رویداد، زحمت زیادی کشیده اند تا ضمن مطالعه تجارب داخلی و خارجی و با گفتگو با طیف وسیعی از کارشناسان، صاحب نظران، فعالین و ذی نفعان حوزه EIA در ایران، موضوعات و سخنرانی های راه گشایی را در قالب یک همایش دو روزهی مسئله محور و کاربردی برای شما فراهم کنند.
گفتگوهای متنوع این همایش، فرصتی برای دغدغه مندان توسعه پایدار کشور عزیزمان است تا بتوانند از جوانب و دیدگاه های مختلف، و در کنار یکدیگر به فهم بهتر یکی از مسائل تاریخی حوزه محیط زیست کشور دست یابند. آگاهی و مسئله شناسی درست، قطعا گام اول هر اقدام اصلاحی برای بهبود شرایط محیط زیست کشور است. لذا از شما صمیمانه دعوت می کنیم تا در این رویداد مستقل شرکت کنید.
******
برنامه همایش
روز نخست(پنجشنبه 3 مهر)
ساعت 16 تا 19:30
1-اعلام برنامه و اهداف (سارا نیک بنیاد-مدیر اجرایی همایش)
2-نگاهی گذرا به EIA در ایران (مریم عاشق معلا-مسئول کمیته پژوهشی همایش و پژوهشگر حوزه ارزیابی محیط زیست)
3-شفافیت و پاسخگویی، ارکان جدایی ناپذیر EIA (محمد الموتی- دبیر شبکه ملی تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی)
4-ناکارامدی در نظام مشاوران ارزیابی محیط زیست (مصطفی تسبندی-رئیس توسعه پایدار اداره کل HSE وزارت نفت)
5-مساله پایش در ارزیابی محیط زیستی(مجید مخدوم-استاد بازنشسته دانشگاه و رئیس انجمن ارزیابی محیط زیست ایران)
6-چالشهای نظام فعلی EIA برای بخش خصوصی (امین صدر نژاد-دبیر اتحادیه صنایع بازیافت ایران و عضو کمیسیون توسعه پایدار اتاق بازرگانی ایران)
7-موردکاوی طرح گردشگری آشوراده: سرنخهایی از ناکارامدی نظام فعلی EIA (پنل بررسی با حضور نمایندگان بخش مردمی: فرزاد علیزاده-کنشگر محیط زیست، محمد داسمه-وکیل دادگستری و فعال پرونده های محیط زیست)
روز دوم(جمعه 4 مهر)
ساعت 16 تا 19:30
1-EIA، توسعه پایدار و ارزیابی یکپارچه پیامدها (هامون طهماسبی-دبیر همایش و پژوهشگر حوزه توسعه پایدار)
2-EIA، تعارض منافع و اقتدار حکمرانی محیط زیست در ایران (کاوه معصومی-مشاور و محقق حوزه آب و محیط زیست)
3-مسائل قانونی EIA در ایران و مسیر پیش رو (سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و الهه سلیمانی، گروه محیط زیست مرکز پژوهش های مجلس)
4-به مقصد نرسیدن EIA ، بدون مشارکت موثر بخش مردمی (محمد درویش، کنشگر محیط زیست و مدیر کل سابق مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست)
5-پنل بحث و گفتگوی جمعی: کلاف سردرگم EIA در ایران چگونه باز می شود؟ (با حضور خانمها و آقایان الهه سلیمانی-گروه محیط زیست مرکز پژوهش های مجلس، سعید کریمی-استاد دانشگاه تهران، مصطفی تسبندی-رئیس توسعه پایدار وزارت نفت، محمد الموتی-دبیر شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی، حسن فروزان فرد-نائب رئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق بازرگانی)
درباره سلسله رویداد «توسعه پایدار برای ایران»
سلسله نشستهای «توسعه پایدار برای ایران» توسط مدرسه توسعه پایدار و با همراهی حامیان آن از مهر 1397 برگزار میشود. این نشستها به بررسی مسائل مهم و اولویتهای توسعه پایدار ایران در بخشهای دولتی، خصوصی و مردمی و با نگاهی ویژه به تجارب منتخب داخلی و بینالمللی و با هدف ترویج مفاهیم مرتبط و راهکارهای عملیاتی برای فعالین و علاقهمندان حوزه توسعه پایدار برگزار میشود. سوابق این رویدادها را در این لینک می توانید ببینید.
***************************
ثبت نام و نحوه شرکت در این رویداد
این رویداد به شکل مجازی برگزار می شود. شما از هر جای ایران، با یک گوشی هوشمند یا یک کامپیوتر/لپ تاپ متصل به اینترنت می توانید در این برنامه شرکت کنید. بعد از ثبت نام و یک روز قبل از نشست، لینک شرکت در برنامه برایتان ایمیل خواهد شد. لطفا در ورود آدرس ایمیل و مشخصات خود دقت کنید.
ثبت نام در دو روز همایش:
دانشجویان، فعالین سازمانهای مردمنهاد، اصحاب رسانه و ساکنین عزیز مناطق روستایی: پرداخت 20 هزار تومان(کلیک کنید)
سایر ثبت نام کنندگان: پرداخت 40 هزار تومان (کلیک کنید)
🔸برنامه، بر بستر skyroom برگزار میشود و نیازی به نصب هیچ نرم افزاری ندارید(قابل اتصال با گوشی هوشمند یا لپ تاپ/کامپیوتر متصل به اینترنت).
🔸لینک شرکت در جلسه، تا ظهر روز برنامه، برای همه ثبت نام کنندگان، ارسال خواهد شد.
🔸فیلم ضبط شده رویداد، برای همه شرکت کنندگان و ثبت نام کنندگان، بعد از برنامه ارسال میشود تا اگر بخشی از جلسات را نتوانستند شرکت کنند، بعدا به آن دسترسی یابند.
*مدرسه توسعه پایدار، یک نهاد غیر انتفاعی است. هزینه دریافتی این نشست، جهت پوشش هزینه های جاری فعالیت های مدرسه توسعه پایدار،-از جمله برگزاری این رویداد- اختصاص مییابد.
*در صورت هرگونه سوال، می توانید با شماره (09129458095) تماس بگیرید(شماره در واتساپ نیز فعال است).