همه ما باید دل نگران «زبان فارسی» باشیم
«حفظ زبان فارسی» یک موضوع «راهبردی» است...زبان فارسی، فقط چیزی برای دوست داشتن نیست!
زبان فارسی به فرهنگ، اقتصاد، امنیت و به طور خلاصه، تمدن ما گره خورده است!
نگاه ایرانی به «مفهوم توسعه پایدار» به ما میگوید که توسعهای که به عناصر هویتی ما ضربه بزند یا آنها را ضعیف کند، «توسعۀ پایدار» نیست.
همانطور که هیچ انسانی بدون داشتن هویت مستحکم و مستقل نمی تواند از خود دفاع یا پیشرفت کند، هیچ ملتی نمی تواند بدون داشتن هویت ملی به فکر توسعه یا مقابله با دشمنان خود باشد. وجود یک احساس هویت ملیِ قدرتمند و حس تعلق به وطن در بسیاری از تنگناها عنصر نجات بخشی برای کشور است. اگر هویت ملی را متشکل از عناصر مختلف بدانیم، به این نکته پی خواهیم برد که زبان مثل نخ تسبیح این عناصر را به هم پیوند میدهد. تاریخ، معماری، آداب و رسوم، هنر، سبک آشپزی، موسیقی و بقیۀ عناصری که هویت ملی ما را تشکیل دادهاند، در حریر زبان فارسی پیچیده شدهاند؛ زبان فارسی آن ها را حفظ کرده و ارزش دوچندان بخشیدهاست.
دغدغهی ما توسعه و آبادانی ایران عزیزمان است. ما متخصص زبان فارسی نیستیم، اما زبان فارسی را مانند هرچیز دیگری که متعلق به فرهنگ و تمدن این مرز و بوم باشد، دوست می داریم. مسالهی زبان فارسی از نظر ما نه تنها مسألهای فرهنگی و اجتماعی است بلکه میتواند اقتصادی، امنیتی و زمینه ساز توسعه باشد.
زبان فارسی، امروز تهدیدهای زیادی را پیش روی خود میبیند. ما از میان مسائل مختلف و مهم مرتبط، تصمیم گرفتهایم به «مساله واژگان بیگانه و خارجی» بیشتر بپردازیم. چرا که به نظر ما در سالهای اخیر استفاده غیرمسئولانه از واژگان بیگانه در میان تمامی اقشار جامعه گسترش یافته است؛ تا آن جا که گاه واژگانی که معادل فارسی روشن و مناسبی دارند نیز به راحتی و بدون حساسیت به کار برده میشوند. نتیجهی این بیتوجهی ضعف تدریجی زبان فارسی است. این ضعف شاید در کوتاه مدت مشخص نشود ولی قطعا در بلند مدت آثار زیان باری خواهدداشت . ازین جهت شاید بتوان استفاده غیرضروری از واژگان بیگانه را به رفتار غیرمسئولانه با طبیعت تشبیه کرد، ممکن است بعضی از ما به استفاده غیر ضروری از پلاستیک و یا حتی رها کردن آن عادت کرده باشیم و این کار برای ما راحتتر باشد، اما با دانستن این که در طی نسلها این رفتار نتایج خطرناکی برای محیط زیست خواهد داشت، تلاش میکنیم تا نسبت به محیط زیست و آیندگان مسئولانهتر رفتار کنیم. استفاده غیرضروری و غیرمسئولانه از واژگان بیگانه نیز چنین است. بعضی از ما به گمانِ این که استفاده از واژگان بیگانه به بالارفتن منزلت اجتماعیمان کمک میکند، به زبان فارسی آسیب میزنیم.
به نظر میرسد در این سالها خطر ضعیف شدن زبان فارسی جدیتر شده و دغدغهی حفظ زبان فارسی در بین دانشگاهیان، هنرمندان و چهرههای معروف و مردم عادی جامعه کمرنگ شده است. به همین منظور قصد داریم که به تدریج با هم مسئولیت پذیری در به کار بردن این واژگان حین صحبت یا نوشتن را تمرین کنیم.
برنامههای ما
ما به تدریج و با جلب مشارکتها و بسته به منابع در دستمان، دامنه فعالیتها و برنامههای خود را تعریف خواهیم کرد. در گام نخست، یکی از سلسله رویدادهای «توسعه پایدار برای ایران» را به این موضوع اختصاص دادهایم (برای اطلاع از تاریخچه این رویدادها، اینجا را ببینید)؛ در گام بعد به دنبال راهاندازی پویشی هستیم تا در حد توان خود و به عنوان جریانی مردمی، قدمی هرچند کوچک، اما موثر برای کمک به حال زبان فارسی برداشته باشیم. اگر ما را دنبال کنید، اطلاعات لازم در این باره، از طریق کانال تلگرام مدرسه توسعه پایدار به شما خواهد رسید.
پیوستن به ما
اگر شما هم مثل ما حس می کنید که حال زبان فارسی خوب نیست، مردم جامعه مان نسبت به آن غیرمسئولانه رفتار می کنند و باید تلنگری بزنیم و از تضعیفش جلوگیری کنیم، و البته اگر حاضرید داوطلبانه در این راستا وقت بگذارید، به ما پیام بدهید: ایمیل iransdschool@gmail.com و یا تلفن 09129458095 (در واتساپ) : توضیح مختصری راجع به خودتان بنویسید، شماره تلفن بگذارید و از تمایلتان و میزان وقتی که می توانید در این راستا بگذارید و توانمندی هایی که دارید بگویید.
برای همراهی با ما لازم نیست زبان و ادبیات فارسی خوانده باشید، کافی است که شما هم مثل ما دل نگران و دلدادهی زبان فارسی باشید؛ با هر توانمندی ممکن است بتوانید به ما کمک کنید. از کارهای گرافیکی گرفته تا فعالیت در شبکه های مجازی تا طراحی وبسایت و ویراستاری و یا مذاکره با نهادها، چهرهها و رسانهها ...
*اگر توانمندی و علاقهمندی برای حمایت مالی از این پویش و اقدامات بعدی را دارید، ما از آن استقبال میکنیم و به شدت هم به آن نیاز داریم(*مدرسه توسعه پایدار، یک مرکز دانشگاهی غیرانتفاعی است که منابع مالی فعالیتهایش را خود باید تامین کند و بودجه دولتی در این باره ندارد). فرقی نمیکند در ایران زندگی کنید و یا در خارج از کشور. در هر صورت، پذیرای همراهیتان هستیم.