شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست در ایران: دغدغه ها و ملاحضات

نشست سی‌وهفتم

شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست در ایران: دغدغه‌ها و ملاحظات

تاریخ نشست: پنج‌شنبه، 22 خرداد 1404

ساعت برگزاری: 9 تا 11:30

نحوه برگزاری: مجازی

محل برگزاری: پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف

سخنرانان (به ترتیب حروف الفبا): ندا افشم- مصطفی تسبندی- بهزاد رئیسیان- مریم عاشق معلا- نغمه مبرقعی

پوستر نشست 37 از سلسله رویدادهای توسعه پایدار برای ایران- مدرسه توسعه پایدار- شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران
درباره رویداد

یکی از ابزارهای مهم اجرایی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در خصوص مدیریت محیط زیستی استفاده از روش ارزیابی اثرات محیط زیستی (EIA) به عنوان یک ابزار مهم مدیریتی در مطالعات محیط زیستی و کاهش اثرات مخرب پروژه‌های صنعتی و عمرانی و کمک به تحقق چشم‌انداز توسعه پایدار است. «ارزیابی اثرات محیط زیستی» اگرچه از دهۀ 1960 میلادی آغاز شد و در کشورهای زیادی از جمله ایران نیز بسط پیدا کرد، اما به دلیل چالش‌های متعدد آن در مواجه با توان اکولوژیک یک منطقه، اثرات تجمعی و اثربخشی و کارآمدی آن در سطوح تصمیم‌گیریِ بالاتر، زمینه‌ساز تعریف پارادایم­‌های جدیدتر و در اواخر دهۀ 1980 منجر به ایجاد ابزار ارزیابی راهبردی محیط زیستی (Strategic Environmental Assessment) شد.

«ارزیابی راهبردي محیط­زیست» ابزاري براي پشتیبانی از نظام تصمیم‌­گیری است. این ابزار به منظـور اعمال ملاحظات محیط ­زیستی و ارزیابی پیامدهای ناشی از تصمیم‌گیری‌ها بر محیط ­زیست و جامعه در فرآیند توسعۀ پایدار و در دیدگاه‌ها، مقاصد و پیشنهادهای راهبردی به کار رفته و هدف از آن بهبود کیفیت تصمیم‌هـا اسـت. البته، تصـمیم‌گیـری در سطوح مختلفی صورت می‌گیرد و هر یک، دامنه خاصی را در بر می‌گیرد. این سطوح را می‌توان از سـطوح کـلان تـا خـرد تعریف کرد. به طور معمول هر سیاستی داراي چند برنامه، هر برنامه‌ای مستلزم تعریف چنـد طـرح و هـر طرح شامل چندین پروژه است. درحالی که ارزیابی اثرات محیطزیسـتی (EIA) فقـط درسـطح پـروژه عمـل مـی‌کنـد، ارزیابی راهبردي محیطزیستی (SEA) به ارزیابی سطوح بالاتری از تصمیم‌گیـری مـی‌پـردازد.

قانون برنامه هفتم توسعه کشور که در سال 1403 به تصویب رسید، در ماده 22 خود موضوع «ارزیابی راهبردی محیط زیستی» در ایران را برای اولین بار وارد سطحی عملیاتی کرده و دستگاه‌های اجرایی را مکلف کرده که طرح‌ها و برنامه‌های کلان توسعه‌ای خود را مورد ارزیابی راهبردی محیط زیستی قرار دهند. در قانون برنامه هفتم توسعه، برای اولین بار تدوین یک آئین‌نامه برای انجام مطالعات ارزیابی راهبردی محیط زیستی و دریافت تائیدات لازم نیز در دستور کار قرار گرفته است و همه این‌ها نشان‌گر آغاز عصری جدید برای SEA در ایران است.

شاخۀ «سیاستگذاری محیط زیست» مدرسه توسعه پایدار با توجه به اهمیت SEA برای نظام توسعه پایدار کشور و از سوی دیگر باتوجه به تجربۀ آموخته از سه دهه اجرای نظام ارزیابی محیط زیستی (EIA) در ایران، و در آغاز مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست در ایران قصد دارد با برگزاری رویدادی به بررسی دغدغه‌ها و ملاحظات موجود در این زمینه بپردازد. هدف از این رویداد ایجاد بینش بهتر در مخاطبان برای درک اقتضائات پیشبرد درست مسیر SEA در ایران است.

برنامۀ رویداد
  • بخش اول (35 دقیقه): ارائۀ «تبیین مفهوم ارزیابی راهبردی محیط زیستی و وضعیت کنونی ظرفیتی ایران برای ورود به آن»
    • ندا افشم (مدرس دانشگاه و پژوهشگر پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف)
  • بخش دوم (115 دقیقه): پنل بحث و گفتگو دربارۀ «ملاحظات و دغدغه‌های پیش روی ارزیابی راهبردی محیط زیستی در ایران»
    • مصطفی تسبندی (فعال حوزهٔ ارزیابی محیط زیستی)
    • بهزاد رئیسیان (عضو و مدرس انجمن جهانی ارزیابی تاثیرات، کارشناس مستقل ارزیابی و حکمرانی محیط زیست)
    • مریم عاشق معلا (مدرس دانشگاه و پژوهشگر ارشد حوزه ارزیابی راهبردی محیط زیست)
    • نغمه مبرقعی (دبیر انجمن ارزیابی محیط زیست ایران و عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی)
    • ندا افشم (دبیر پنل)
سخنرانان و ارائه‌دهندگان (به ترتیب حروف الفبا)
ندا افشم - سخنران نشست 37 از سلسله نشست های «توسعه پایدار برای ایران» مدرسه توسعه پایدار با عنوان «شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران: دغدغه ها و ملاحضات»

ندا افشم

مدرس دانشگاه و پژوهشگر پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف

مصطفی تسنبدی- سخنران نشست 37 از سلسله نشست های «توسعه پایدار برای ایران» مدرسه توسعه پایدار با عنوان «شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران: دغدغه ها و ملاحضات»

مصطفی تسبندی

فعال حوزهٔ ارزیابی محیط زیستی

بهزاد رئیسیان- سخنران نشست 37 از سلسله نشست های «توسعه پایدار برای ایران» مدرسه توسعه پایدار با عنوان «شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران: دغدغه ها و ملاحضات»

بهزاد رئیسیان

عضو و مدرس انجمن جهانی ارزیابی تاثیرات و کارشناس مستقل ارزیابی و حکمرانی محیط زیست

مریم عاشق معلا- سخنران نشست 37 از سلسله نشست های «توسعه پایدار برای ایران» مدرسه توسعه پایدار با عنوان «شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران: دغدغه ها و ملاحضات»

مریم عاشق معلا

مدرس دانشگاه و پژوهشگر ارشد حوزه ارزیابی راهبردی محیط زیست

نغمه مبرقعی- سخنران نشست 37 از سلسله نشست های «توسعه پایدار برای ایران» مدرسه توسعه پایدار با عنوان «شروع مسیر ارزیابی راهبردی محیط زیست SEA در ایران: دغدغه ها و ملاحضات»

نغمه مبرقعی

دبیر انجمن ارزیابی محیط زیست ایران و عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی

ثبت نام

30,000 تومان
  • پخش زنده برنامه در محیط سایت اسکای روم برگزار می‌شود
  • لطفا نشانی ایمیل خود را به دقت و درستی وارد کنید. لینک شرکت در جلسه، یک روز قبل از برنامه به ایمیل شما ارسال می‌شود.
  • امکان طرح سوال یا دیدگاه در بخش‌های مختلف برنامه، برای عموم شرکت‌کنندگان (در چارچوب محدودیت زمانی) وجود خواهد داشت
مجازی

گروه  بوتان، از بهمن 98 به عنوان حامی ویژه سلسله نشست‌های «توسعه پایدار برای ایران» در کنار ما قرار گرفته است. مدرسه توسعه پایدار، قدردان نگاه مثبت و همراهی بلندنظرانۀ مدیران محترم این مجموعۀ تولیدیِ باسابقۀ کشورمان است. امیدواریم که در کنار همراهی سایر اشخاص و نهادهای دغدغه‌مند، با همدیگر بتوانیم قدم مثبتی برای اعتلا و پیشرفت و آبادانی میهن عزیزمان برداریم.

گفتنی است که شرکت بوتان، از برندهای خوشنام و با سابقه ملی کشورمان است که در حوزۀ مسئولیت اجتماعی، به فعالیت‌های متعدد و ارزشمندی می‌پردازد. دعوت می‌کنیم که در صورت تمایل از وب‌سایت این شرکت در بخش مسئولیت اجتماعی دیدن کنید تا با این فعالیت‌ها، بیشتر آشنا شوید: کلیک کنید