کنش‌گری محیط زیستی : از سرگرمی تا اثربخشی

توسعه پایدار

سلسله رویدادهای توسعه پایدار برای ایران-پرونده «محیط زیست و منابع طبیعی»

کنش‌گری محیط زیست: از سرگرمی تا اثربخشی

چهارشنبه 16 شهریور-ساعت 16:30 تا 20:30 (بر بستر فضای مجازی)

«مدرسه توسعه پایدار» برگزار می‌کند:

 

***توجه: این رویداد به شکل مجازی برگزار می شود و شرکت در آن نیازمند ثبت‌نام قبلی -رایگان- است***

(لینک ثبت‌نام در انتهای صفحه قرار دارد)


درباره رویداد

حال محیط زیست کشورمان خوب نیست و این روزها کمتر جایی در ایران پهناورمان وجود دارد که مردمانش به نوعی با مصیبت‌های واردشده به محیط زیست روبرو نباشند و چگونگی کمک به بهبود این چالش‌ها ذهن بسیاری از دغدغه‌مندان محیط زیست را به خود مشغول کرده و باعث شده بسیاری پا به عرصۀ فعالیت محیط زیستی بگذارند.

«فعالیت محیط زیستی» یا «کنش‌گری‌ محیط زیستی» موضوعی است که در دهه گذشته بیش از پیش مورد توجه افکار عمومی در ایران عزیزمان قرار گرفته است. ما شاهد شکل‌گیری فعالیت‌های متنوعی در این حوزه در فضای سازمان‌های مردم‌نهاد، تشکل‌‌های غیررسمی، فعالیت‌های فردی و یا شبکه‌های اجتماعی هستیم.

فارغ از مباحثی که مرتبط با فراهم‌بودن بسترها و ساختارهای کلان جامعه برای کنش‌گری موثر می‌توان طرح نمود، در این رویداد به دنبال ترسیم شکل موثر کنش‌گری محیط زیست و ملاحظات مرتبط با آن هستیم تا بتواند درس‌آموخته‌های آن برای عموم فعالین اجتماعی و به ویژه فعالین محیط زیست فعلی و آینده مورد استفاده قرار بگیرد.

دغدغه مدرسه توسعه پایدار از برگزاری این رویداد کمک به اصلاح نگرش‌ها و توانمندی‌سازی فعالین اجتماعی و محیط زیستی در کشور برای اثربخشی بهتر فعالیت‌های ایشان در کمک به مسائل عمومی جامعه است. تجربه نشان داده که علی‌رغم دستاوردهای خوب از سوی فعالین محیط زیست، با این حال هنوز برخی موانع نگرشی، کج‌فهمی‌ها و نادانستنی‌ها بر کیفیت و چگونگی تحقق اهداف ایشان اثرگذار است و امیدوار هستیم که این رویداد کمک کند که وقت و انرژی کنش‌گران محیط زیست فعلی و آینده کشور بتواند با بهره‌وری بیشتر و بهتری و به دور از حاشیه‌ها و یا اقدامات نمایشی، کم‌اهمیت و یا  کم‌اثر، به شکل کارامدتری در خدمت حل مسائل محیط زیستی واقعی و اساسی کشور قرار بگیرد.

درس‌آموخته‌های این جلسه برای عموم کنش‌گران اجتماعی (و نه فقط فعالین محیط زیست) و به ویژه در حوزه‌هایی که با فقر کنش‌گری روبرو هستیم هم می‌تواند قابل استفاده باشد.

تاکید می‌شود که موضوع این رویداد، خودِ کنش‌گران محیط زیست هستند و نه پرداختن به ساختارها، قوانین و بسترهای لازم برای کنش‌گری محیط زیستی (که در جای خود و در رویدادای بعدی می‌‌توانند مورد بحث قرار بگیرد)؛ به بیان دیگر ما به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که بر بستر شرایط موجود، کنش‌گران محیط زیست چگونه باید فکر کنند و عمل کنند که بیشترین اثر را در جهت کمک به محیط زیست کشور داشته باشند.

برنامۀ رویداد

بخش اول: طرح بحث: بایسته‌ای کنش‌گری موثر محیط زیستی (به مدت حدود یک ساعت)

  • ارائه اول: میترا البرزی منش (فعال محیط زیست و مدیر انجمن پایشگران محیط زیست ایران-پاما)
  • ارائه دوم: محمد درویش (فعال محیط زیست و مدیر کل سابق دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست)

بخش دوم: بحث و گفتگوی تخصصی جمعی راجع به بایدها و نبایدهای کنش‌گری موثر محیط زیستی (به مدت حدود سه ساعت)

با حضور جمع ارزشمندی از فعالان محیط زیست کشور (به ترتیب حروف الفبا):

  1. حسین آخانی
  2. میترا البرزی منش
  3. بهمن ایزدی
  4. آرش خیراندیش
  5. محمد درویش
  6. مسعود مولانا
  7. حمیدرضا میرزاده

دبیر و تسهیل‌گر گفتگو: هامون طهماسبی (مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف)

برخی سوالات مورد بحث در پنل گفت‌وگوی جمعی صاحب‌نظران: 

  • • ویژگی های یک کنش‌گر مطلوب و اثربخش محیط زیستی در شرایط ایران امروز ما چیست؟
    • چه انتقاداتی به فضای کنش‌گری محیط زیستی در شرایط ایران امروز ما وارد است؟
    • کنش‌گران محیط زیستی چه ملاحظاتی را برای به حاشیه نرفتن فعالیت‌های خود و دور شدن از اهداف اصلیشان باید رعایت کنند؟
    • کنش‌گران محیط زیستی با مساله معیشت و اثرگذاری آن بر فعالیت‌های خود چه باید بکنند؟
    • نسبت کنش‌گری محیط زیست با یادگیری و مطالعه چه باید باشد؟ آموزش کنش‌گران کجا و چگونه باید اتفاق بیافتد؟ الگوهای کنش‌گری محیط زیست در ایران چطور باید مشخص شوند؟
    • کنش‌گران محیط زیست چطور تعادل را در مرز دیده‌شدن و دریافت تائید عمومی و از سوی دیگر اثرگذاری و پرداخت به مسائل واقعی و مهم بایستی حفظ کنند؟ نسبت کنش‌گری محیط زیست با دریافت تائید عمومی جامعه چه باید باشد؟
    • کنش‌گران محیط زیستی چطور در ساختارهایی که آنها را به اندازه کافی به رسمیت نمی‌شناسند می‌توانند قدم‌های موثر بردارند؟
    • درس آموخته‌های چند دهه تجربه کنش‌گری محیط زیست در ایران برای کنش‌گران مسائل اجتماعی دیگر چیست؟

سخنرانان رویداد

حسین آخانی

میترا البرزی منش

بهمن ایزدی

آرش خیر اندیش

محمد درویش

مسعود مولانا

حمیدرضا میرزاده


همه شما دعوتید!

جامعه مدنی و فعالان محیط زیست می‌تواند نقش مهم و موثری در کمک به حفاظت از سرمایه‌های طبیعی کشور و قرار گرفتن مسیر حرکت جمعی و فردی ما به سوی توسعه پایدار داشته باشند. با این حال راه و رسم کنش‌گری موثر محیط زیستی نیاز به آموختن دارد و ما سعی کرده‌ایم جمعی از بهترین‌های حوزه کنش‌گری محیط زیست را دور هم جمع کنیم تا از دل تجاربشان، درس‌آموخته‌هایی برای بهتر شدن مسیر کنش‌گری محیط زیست در ایران استخراج کنیم.

از همه شمایی که دل در گرو آبادانی و پیشرفت سرزمین عزیزمان دارید دعوت می‌کنیم از هر جای ایران و جهان که هستید در این رویداد مجازی که در تاریخ چهارشنبه 16 شهریور و از ساعت 16:30 تا 20:30 برگزار می‌شود شرکت کنید تا از رهگذر مباحث مطرح شده در این برنامه بتوانیم با آگاهی و امید بیشتری فعالیت‌هایمان را برای گره‌گشایی از مسائل امروز و آیندۀ کشور عزیزمان جهت‌دهی کنیم.

این رویداد به شکل مجازی برگزار می‌شود. شما از هر جای ایران یا جهان، با یک گوشی هوشمند یا یک کامپیوتر متصل به اینترنت می‌توانید در این برنامه شرکت کنید. برای شرکت در رویداد نیاز به نصب نرم‌افزار ندارید (رویداد در محیط سایت اسکای روم برگزار می‌شود). در روز همایش، لینک شرکت در برنامه برایتان ایمیل خواهد شد. لطفا در ورود آدرس ایمیل و مشخصات خود دقت کنید. ‌


باتوجه به محدود بودن ظرفیتِ اتاق مجازی برگزاری رویداد، اولویت با عزیزانی است که زودتر ثبت نام کنند. در صورت بروز مشکل در ثبت نام به شماره 09129458095 در واتساپ پیام بدهید.


توسعه پایدار

درباره سلسله رویدادهای «توسعه پایدار برای ایران»

سلسله نشست‌های «توسعه پایدار برای ایران» توسط مدرسه توسعه پایدار و با همراهی حامیان آن از مهر 1397 برگزار می‌شود. این رویدادها به بررسی مسائل مهم و اولویت‌های توسعه پایدار ایران در بخش‌های دولتی، خصوصی و مردمی و با نگاهی ویژه به تجارب منتخب داخلی و بین‌المللی می‌پردازد و با هدف ترویج مفاهیم مرتبط و راه‌کارهای عملیاتی برای فعالین و علاقه‌مندان حوزۀ توسعه پایدار برگزار می‌شود. سوابق این رویدادها را در این لینک می‌توانید ببینید.

گروه  بوتان، از بهمن 98 به عنوان حامی ویژه سلسله نشست‌های «توسعه پایدار برای ایران» در کنار ما قرار گرفته است. مدرسه توسعه پایدار، قدردان نگاه مثبت و همراهی بلندنظرانۀ مدیران محترم این مجموعۀ تولیدیِ باسابقۀ کشورمان است. امیدواریم که در کنار همراهی سایر اشخاص و نهادهای دغدغه‌مند، با همدیگر بتوانیم قدم مثبتی برای اعتلا و پیشرفت و آبادانی میهن عزیزمان برداریم.
گفتنی است که شرکت بوتان، از برندهای خوشنام و با سابقه ملی کشورمان است که در حوزۀ مسئولیت اجتماعی، به فعالیت‌های متعدد و ارزشمندی می‌پردازد. دعوت می‌کنیم که در صورت تمایل از وب‌سایت این شرکت در بخش مسئولیت اجتماعی دیدن کنید تا با این فعالیت‌ها، بیشتر آشنا شوید: کلیک کنید