نشست علمی از سی‌مرغ تا سیمرغ

سخنرانی علمی بر مبنای نتایج یک مطالعه پژوهشی

از سی‌مرغ تا سیمرغ

خودسازماندهی شهروندان و داوطلبان غیررسمی در پاسخ به بحران‌ها و بالایا

تاریخ نشست: سه شنبه، 15 اسفند 1402

ساعت برگزاری: 15:30

نحوه برگزاری: حضوری/ غیر حضوری

محل برگزاری: تهران، خیابان حبیب اللهی، میدان تیموری، جنب دانشکده مکانیک، پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف

سخنرانان: کوثر داریوندی شوشتری، phanish puranam

درباره رویداد

هر ساله شمار زیادی از انسان‌ها در اثر بلایا و حوادث طبیعی و انسان‌ساخت، جان خود را از دست می‌دهند. چالش‌های بزرگ مرتبط با توسعه پایدار، خصوصا تغییرات اقلیمی و گرمایش سطح زمین، هر روزه به شمار و پیچیدگی حوادث و بحران‌هایی که در دنیا به وقوع می‌پیوندند، می‌افزایند و در آینده نیز همانند گذشته شاهد رخداد این دست از بلایا در اقصی نقاط دنیا خواهیم بود.

با افزایش رو به رشد شمار بحران‌ها، و همچنین کاهش منابع مالی دولت‌ها، توان ساختارهای رسمی متمرکز برای پاسخ به آن‌ها، در سطح جهانی، رو به کاهش است. از سویی، تمرکز در ساختارهای مدیریت بحران، از سالیان دور مورد انتقاد بوده است. مشخصاً منتقدین این ساختارها بر این باور بوده‌اند که ماهیت نامشخص و عدم پیش‌بینی‌پذیری بحران‌ها مستلزم فعال سازی ساختارهای اجتماعی، خصوصاً نیروهای مردمی و داوطلبی در بهبود عملکرد پاسخ به بحران‌ها می‌باشد.

اهمیت نقش داوطلبان در افزایش سرعت امدادرسانی بر کسی پوشیده نیست. پژوهش های مختلفی نشان داده‌اند که معمولا اولین افرادی که برای یاری‌رسانی به حادثه دیدگان در صحنه حاضر می‌شوند، نیروهای مردمی نظیر همسایگان، رهگذران و خویشاوندان، هستند. در عین حال، سازماندهی گروه‌های مردمی و داوطلبی همواره چالشی بزرگ بوده است و در موارد بسیاری، بی‌نظمی‌ها و ناهماهنگی‌های حاصله موجب اتلاف منابع بسیار و حتی ممانعت از امدادرسانی مناسب نیروهای رسمی شده است.

عدم وجود رابطه حرفه‌ای میان داوطلبان و نهادهای رسمی، عدم شناخت این نهادها از مهارت‌های داوطلبان و گاهاً عدم اعتماد نیروهای مردمی به نیروهای رسمی موجب می‌شود که سازوکارهای رایج هماهنگی در ساختارهای اجتماعی، یعنی سلسله مراتب بالا به پایین، کاربرد بسیار محدودی داشته باشد. لذا ایجاد سازوکارهای هماهنگی و سازماندهی داوطلبان نیازمند تکیه بر راه‌کارهای جایگزین است.

در این سمینار، به ارائه یافته‌های پژوهشی می‌پردازیم که به بررسی و شناسایی سازوکارهای غیررسمی سازماندهی نیروهای مردمی بر اساس تحلیل نمونه‌های واقعی در سطح جهان، پرداخته است. رئوس مطالبی که در این ارائه خواهید شنید به شرح زیر است:

سخنرانان

کوثر داریوندی شوشتری

دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه صنعتی شریف، برگزیده سفر علمی موسسه حامی 1401 و 1402

phanish puranam

Roland Burger Chaired Professor of Strategy and Organization Design, INSEAD Singapore

ثبت نام نشست

شرکت برای عموم علاقه‌مندان، به شرط ثبت نام قبلی، آزاد است
رایگان
  • نشست به صورت حضوری و غیر حضوری برگزار خواهد شد
  • آدرس محل برگزاری: تهران، خیابان حبیب اللهی، میدان تیموری، ورودی شمالی دانشگاه صنعتی شریف، جنب دانشکده مکانیک، پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف
  • کسانی که قصد دارند به صورت مجازی شرکت کنند، لینک ورود به جلسه را یک روز قبل نشست دریافت خواهند کرد.
رایگان