دورۀ آموزشی گزارش‌دهی پایداری- بهار 1404

گزارش‌دهی پایداری به سبک حرفه‌ای‌ها

دورۀ آموزشی مخصوص مدیران و کارشناسان پایداری، مسئولیت اجتماعی و حسابرسی شرکت‌ها

گزارش‌دهی پایداری به سبک حرفه‌ای‌ها

دورۀ آموزشی مخصوص مدیران و کارشناسان پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها

16 ساعت

در 4 نیم‌روز

تعاملی

بر پایۀ کار گروهی و یادگیری فعال!

ظرفیت محدود

حداکثر 16 نفر

مکان برگزاری

دانشگاه صنعتی شریف

دورۀ آموزشی «گزارش‌دهی پایداری به سبک حرفه‌ای‌ها»

گزارش‌دهی پایداری (Sustainability Reporting) و مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR Reporting)، یکی از جدیدترین روندهای حوزۀ کسب‌وکار است که حدود یک دهه است که وارد فضای کسب‌وکار ایران نیز شده است. در سالیان اخیر شرکت‌های مختلفی تلاش کرده‌اند که به تدوین و انتشار گزارش‌های پایداری/مسئولیت اجتماعی دست بزنند و جدای از فضای رقابتی یا الزامات شبکه‌های همکاری، فضای «تنظیم‌گریِ نرم یا سخت» نیز محرکی برای این موضوع بوده است. از سوی دیگر به شکل فزاینده‌ای در فضای کسب‌وکار بین‌الملل نیز بنگاه‌های پیشرو به این حوزه ورود کرده‌اند و حالا می‌شود گفت برای خیلی‌ها، گزارش‌دهی پایداری یکی از قواعد و فرایندهای معمول فضای کسب‌وکار شده است. در این دورۀ آموزشی تلاش داریم با بهره‌گیری از دانش روزِ برخاسته از تجارب داخلی و بین‌المللی، نگاهی جامع و حرفه‌ای به این مفهوم، چیستی، چرایی و چگونگی آن داشته باشیم.

هامون طهماسبی، مدرس و مشاور گزارش پایداری


دربارۀ مدرس دورۀ گزارش‌دهی پایداری

هامون طهماسبی
دکترای مدیریت از دانشگاه صنعتی شریف و مشاور و فعال حوزۀ پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی
هامون طهماسبی، دانش‌آموختۀ مقطع دکتری مدیریت از دانشگاه صنعتی شریف است و حدود 15 سال است که در حوزۀ توسعه پایدار و مباحث مرتبط از جمله مسئولیت اجتماعی شرکتی و گزارش پایداری مشغول به فعالیت است. ایشان بنیانگذار و مدیر مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف نیز هست و در سالیان گذشته، تجارب متنوعی از فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و مشاوره‌ای در فضای توسعه پایدار و مسئولیت اجتماعی شرکتی داشته و با بسیاری از سازمان‌های کوچک و بزرگ از بخش‌های مختلف خصوصی، دولتی و مردم‌نهاد همکاری داشته است.

سرفصل‌های دورۀ آموزشی «گزارش‌دهی پایداری به سبک حرفه‌ای‌ها»

توسعه پایدار، فلسفه و زیربنای مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها (CSR) است؛ باتوجه به اهمیت روزافزون مفهوم Sustainability در جهت‌دهی فعالیت‌های CSR  شرکت‌ها، آشنایی با این مفهوم و درک خوب از آن، لازمه ورود مناسب به بحث‌های جزئی‌تر در پایداری شرکتی و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها است. در این بخش مقدماتی، ضمن معرفی مختصر مفهوم پایداری شرکتی و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و چرایی توجه به آنها، سعی می‌کنیم یک ذهنیت مشترک برای ورود به مباحث اصلی دوره فراهم کنیم.

در این بخش، گزارش‌دهی پایداری را به عنوان مهمترین روند جهانی  حوزۀ پایداری شرکتی و مسئولیت اجتماعی شرکتی معرفی خواهیم کرد. روندهای مرتبط داخلی و بین‌المللی آن را مرور می‌کنیم و از کارکردهای آن برای کمک به توسعه پایدار و  توانمندسازی بنگاه‌ها و سازمان‌ها در عرصۀ پایداری و مسئولیت اجتماعی خواهیم گفت تا بدانیم چرا چنین اقبالی به آن صورت گرفته است.

در طول سه دهۀ گذشته استانداردها و معاهدات مهمی در سطح بین‌المللی برای کمک به سامان‌دهی و هدایت مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و به‌ویژه گزارش‌دهی پایداری شکل گرفته است؛ برخی از این استانداردها به ویژه در مشارکت‌ها، همکاری‌ها و پروژه‌های بین‌المللی الزام‌آور شده‌اند و  حتی مبنای تدوین برخی دستورالعمل‌های داخلی نیز قرار گرفته‌اند. در این بخش  سعی می‌کنیم تصویر خوبی از زمین بازی استانداردها و چارچوب‌های بین‌المللی این حوزه و همچنین روندهای رگولاتوری و تنظیم‌گری  دولتی و غیر دولتی ارائه کنیم.

تعیین موضوعات اساسی پایداری، قلب فرایند گزارش‌دهی پایداری است و جالب است بدانیم که  اغلب گزارش‌های پایداری منتشر شده در کشورمان اهمیت آن را نادیده گرفته و یا به اشتباه آنها را  تعیین کرده‌اند. در این بخش با این مفهوم از نگاه استانداردهای مختلف بین‌المللی آشنا می‌شویم و روش تعیین آنها را یاد خواهیم گرفت.

موسسه بین‌المللی GRI پرقدمت‌ترین و مشهورترین بازیگر بین‌المللی حوزۀ گزارش‌دهی پایداری است و استانداردهای آن مبنای تدوین بسیاری از گزارش‌های پایداری در سراسر جهان (از جمله کشور خودمان) بوده‌اند. در این بخش، منطق GRI برای فرایند گزارش‌دهی پایداری را بر اساس جدیدترین استاندارد آن و به شکل گام‌به‌گام و عملیاتی، معرفی و تمرین خواهیم کرد. اهمیت این بخش از آن جهت دوچندان می‌شود که بدانیم اغلب گزارش‌هایی که در کشورمان با ادعای انطباق با GRI تدوین شده‌اند، نتوانسته‌اند درک درستی از منطق این استاندارد داشته باشند و در عمل الزامات انطباق با آن را فراهم نکرده‌اند.

در این بخش، به شکل عملیاتی و بر اساس آموخته‌های مباحث قبلی، تعدادی از گزارش‌های پایداری شرکت‌های شاخص ایرانی در سالیان گذشته و نیز روندهای داخلی حاکم بر این فضا نقد و بررسی خواهد شد و  سعی خواهد شد بینش مخاطبان در این زمینه ارتقا پیدا کند.

دورۀ گزارش‌دهی پایداری برای چه کسانی مناسب است؟

مخاطبین اصلی این دوره، مدیران و کارشناسان واحدهای مرتبط با مسئولیت اجتماعی شرکتی، توسعه پایدار و حسابرسی در شرکت‌های خصوصی و دولتی هستند و اولویت ثبت نامِ ظرفیت محدود دوره به این دسته از مخاطبان اختصاص دارد و البته مهم نیست که تازه به عرصۀ گزارش‌دهی پایداری می‌خواهید قدم بگذارید و یا سابقه‌ای جدی از پرداختن به این موضوع در سازمان شما وجود دارد.
همچنین در صورت وجود ظرفیت، عموم علاقه‌مندان مباحث پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی در بخش‌های مختلف دولتی، خصوصی، دانشگاهی و مردمی نیز می‌توانند از این دورۀ آموزشی بهره ببرند.

چرا دورۀ گزارش‌دهی پایداری؟

ارائه توسط پر قدمت‌ترین مرکز تخصصی دانشگاهی ایران در حوزۀ توسعه پایدار و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها

سوابق قابل توجه، و متنوع ملی و بین‌المللی مدرس در زمینۀ مسئولیت اجتماعی شرکتی و پایداری کسب‌وکار

طراحی عمل‌گرایانه و علمی مبتنی بر درس‌آموخته‌های تجارب داخلی و بین‌المللی حوزۀ گزارش‌دهی پایداری

گواهی معتبر پایان دوره از مرکز آموزش‌های آزاد دانشگاه صنعتی شریف

سوابق قابل توجه، و متنوع ملی و بین‌المللی مدرس در زمینۀ مسئولیت اجتماعی شرکتی و پایداری کسب‌وکار

طراحی عمل‌گرایانه و علمی مبتنی بر درس‌آموخته‌های تجارب داخلی و بین‌المللی حوزۀ گزارش‌دهی پایداری

چرا دورۀ آموزشی گزارش‌دهی پایداری؟

ارائه توسط پر قدمت‌ترین مرکز تخصصی دانشگاهی ایران در حوزۀ توسعه پایدار و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها

گواهی معتبر پایان دوره از مرکز آموزش‌های آزاد دانشگاه صنعتی شریف

این دورۀ آموزشی در خرداد سال 1404 و توسط مدرسه توسعه پایدار برگزار می‌شود و زمان قطعی آن پس از نهایی‌شدن در تقویم مرکز آموزش‌های آزاد دانشگاه صنعتی شریف، در ابتدای سال 1404 اعلام خواهد شد. پیش‌ثبت نام در این دوره، رایگان است و از این نظر برای ما اهمیت دارد که بتوانیم برنامه‌ریزی مناسبی با توجه به علاقه‌مندان احتمالی دوره داشته باشیم.

دربارۀ مدرسه توسعه پایدار

مدرسه توسعه پایدار، عنوان یکی از برنامه‌های پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف است که از دی 1396 شروع به کار کرده و در تلاش است که مخاطبان خود را با دنیای توسعه پایدار (sustainable development) و تاثیرات آن بر حوزه‌های مختلف علم و کسب‌و‌کار و چگونگی نزدیک شدن به آن آشنا کند. نگاه ایرانی به توسعه پایدار، تکیه بر پژوهش و ارتباط تنگاتنگ با تجارب بین‌المللی و داخلی از ویژگی‌های مهم برنامه‌های متنوع مدرسه توسعه پایدار است که در قالب خدمات مشاوره‌ای/پژوهشی، دوره‌های آموزشی خاص مبتنی بر اصول ESD (آموزش برای توسعه پایدار)، انتشارات، نشست‌های ترویجی و ابتکارات عرضه می‌شوند.