مراسم اختتامیه دومین دورۀ جایزه «تحول سبز» رویش، روز ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور مدیران و مسئولین ارشد محلی و ملی و فعالان محیط زیستی محلی، در منطقۀ ویژۀ اقتصادی پارس برگزار شد. این رویداد با راهبری مدیریت محیط زیست سازمان منطقۀ ویژۀ اقتصادی انرژی پارس، به عنوان دبیرخانۀ اجرایی، و همراهی «مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف»، به عنوان دبیرخانۀ علمی، برگزار گردید.
در این مراسم، بعد از معرفی اجمالی جایزۀ «تحول سبز» رویش، به عنوان یکی از بالهای پویش رویش پارس، و قدمهای طی شده در دومین دورۀ این جایزه، از بین 47 پروژۀ ثبت نامی از سمت شرکتهای مستقر در منطقۀ ویژۀ اقتصادی انرژی پارس و سازمانهای مردمنهاد استان بوشهر، در دو محور تعیینشدۀ جایزه (بخش اصلی و بخش جنبی)، 12 پروژه (10 طرح در بخش اصلی و 2 طرح در بخش جنبی) معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند که اسامی شرکتها و پروژههای برگزیده، به شرح زیر است.
برگزیدگان بخش اصلی (مجتمعهای مستقر در منطقه):
- شرکت پتروشیمی جم: اصلاح سیستم فلرینگ واحد الفین پتروشیمی جم
- شرکت پتروپالایش کنگان: شناسایی و حذف عوامل موثر بر فلرینگ با رویکرد بازیافت گازهای فرایندی
- شرکت پلیمر آریاساسول: مطالعات تدوین نقشه راه برای دستیابی به کربن صفر (Net Zero)
- پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی: ارزيابي چرخه حيات (LCA) پالايشگاه دوم پارس جنوبي
- پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی: پروژههای کاهش انتشار دی اکسید گوگرد
- شرکت پتروشیمی پارس: طرح آموزشی محیط یار
- شرکت پتروشیمی نوری: پروژه حفاظت از دلفینهای گوژپُشت خلیج فارس در پارک ملی دریایی دیر-نخیلو
- پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی: اصلاح فرآیند واحد نمزدایی با هدف قطع ارسال گاز مرحلۀ احیا به مشعل
- شرکت پتروشیمی زاگرس: افزایش راندمان تولید و بهینه سازی مصرف حاملهای انرژی با رویکرد Zero Flaring
- شرکت مبین انرژی پارس: احیاء زیستگاههای تخمگذاری لاکپشتهای دریایی در پارکهای ملی نایبند و دیر-نخیلو
برگزیدگان بخش جنبی (سازمانها و انجمنهای مردمنهاد):
- پویش مردمی حفاظت از منطقۀ حفاظتشدۀ کوه بیرمی
- انجمن طبیعت سبز عیسوند: راهاندازی خانۀ محیط زیست روستای عیسوند و احداث ساختمان آن
شایان ذکر است که جایزۀ «تحول سبز» رویش یک جایزۀ منطقهای سالیانه و اختصاصی در ارتباط با صنعت و محیط زیست است و به دنبال شناسایی و تقدیر از مجموعههایی است که با اتخاذ رویکردهای اثربخش، ظرفیتساز، نوآورانه و پایدار، گامهای مؤثری در راستای کاهش پیامدهای محیطزیستی فعالیتهای صنعتی و نیز کمک به ارتقای شاخصهای محیط زیستی منطقۀ ویژۀ اقتصادی انرژی پارس برداشتهاند.
مدرسه توسعه پایدار به عنوان بازوی مشورتی و علمی، در کنار مدیریت HSE منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) به پیشبرد پویش «رویش پارس» کمک خواهد کرد. این پویش که ابتدا و در سال 1402 با یک جایزه صنعت سبز در منطقه عسلویه آغاز به کار کرد، در سال 1403 با همراه شدن مدرسه توسعه پایدار، بازطراحی شد و با تبدیل به پویش «رویش پارس» بنا به ایجاد یک جریان اجتماعی در بین واحدهای صنعتی مستقر در منطقه عسلویه برای ارتقای شاخصهای عملکردی محیط زیستی این ناحیۀ مهم صنعتی کشور را از طریق دو بال (جایزۀ «تحول سبز» و باشگاه همآموزی رویش) دارد.
در دومین دورۀ جایزه «تحول سبز» رویش، با در نظر گرفتن عوامل مختلف از جمله خبرگی، صلاحیت تخصصی و نیز حوزۀ فنی طرحهای ثبتنامی و همچنین محورهای جایزۀ امسال، فهرست اولیهای از داوران واجد شرایط تهیه شد. علاوه بر این، بعد از چند جلسۀ مشورتی با خبرگان و نیز بررسی روالهای مشابه در رویدادهای معتبر داخلی و بینالمللی، ساختار و مراحل داوریها، تعیین شد.
طرحهای ارسالی به دومین دورۀ جایزه «تحول سبز» رویش، در دو مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحلۀ اول، داوران انتخابی طرحهای ارسالی را بر اساس شاخصهای از قبل تعیین شده و خوداظهاریها و مستندات تکمیلی شرکتکنندگان، مورد ارزیابی قرار دادند و سپس تعداد دو برابر ظرفیت از طرحهای نامزد، وارد داوری نهایی-کمیتۀ شش نفرۀ چند ذینفعی از متخصصین- شدند. این داوران ضمن بررسی دقیق نمرات داوران مرحلۀ اول و در نظر گرفتن شاخصهای کیفی دیگر و گفتوگو و تبادل نظر، برگزیدگان نهایی را مشخص کردند.
اسامی داوران دومین دورۀ جایزۀ «تحول سبز» رویش به ترتیب حروف الفبا، به شرح زیر است:
پانتهآ اردانی، ندا افشم، میترا البرزیمنش، محمد الموتی، حسن باغبانی، حسین باغبانی، مهتا بذر افکن، مصطفی تسبندی، حسین تقدیسیان، مهدی تنها زیارتی، سیدعلیرضا حسین زاده حجازی، اعظم حدادی، حسین خواجهپور، علیرضا دهاقین، صابره رضایی، امین سرتیپی، شایان سیف، علی محمد سهلالدین، سمیه سیما، محمود شوندی، محمدحسین صرافزاده، نفیسه صمدی، هامون طهماسبی، مجتبی فاضلی، نرگس فلاح، ابوعلی گلزاری، حمید محرابی، حمیدرضا میرزاده و محمد حسین صرافزاده
همانطور که گفته شد، در کنار جایزه «تحول سبز» رویش، به عنوان یکی از بالهای «پویش رویش»، باشگاه همآموزی رویش، ابتکاری جدید از مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف، با هدف یادگیری جمعی در راستای ارتقای شاخصهای عملکردی محیط زیستی منطقه است. این باشگاه که جمعی متشکل از نمایندگان شرکتهای مستقر در منطقه است، به پشتوانۀ سالها شناخت از نزدیک نسبت به مسائل شرکتهای ایرانی در حوزههای پایداری، مدیریت محیط زیست و مسئولیت اجتماعی و با تکیه بر الگوهای یادگیری جمعی نظیر تشریک مساعی، یادگیری مشارکتی، و انجمنهای خبرگی طراحی شده است که حتی در سطح بینالمللی نیز دارای نوآوری است. اولین جلسۀ باشگاه همآموزی رویش در اول اردیبهشت 1404، در سالن همایشهای خلیج فارس سازمان منطقه ویژه برگزار شده است که از اینجا میتوانید گزارش مختصر آن را مشاهده فرمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، علاقهمندان میتوانند به وبسایت پویش رویش، به نشانی prooyesh.ir مراجعه فرمایند.